lørdag 18. mai 2013

Bunad på hjernen

Merkelig den mammarollen! Jeg tror det å bli mor gjør hjernen litt forskrudd! Plutselig våkner jeg opp, ser meg selv litt sånn utenifra, og skjønner at jeg ikke kjenner meg selv igjen. For gjett hva den tullete hjernen har fått meg til å tenke på nå?! Jeg ønsker meg BUNAD!

La meg først forklare en ting. Mitt forhold til 17 mai har i mange år vært heller labert. Jeg har ikke skjønt vitsen med å marsjere i utakt mens man hoier og skriker, gjerne i en bunad som er tre nummer for stor, og så varm at man kveles. Å betale flere titalls tusen kroner for et plagg man ufrivillig trer på seg en gang i året og lider hele dagen, nei det så jeg ikke vitsen med. I mange år feiret jeg 17 mai med å liste meg via bakgater hjem fra fest tidlig på morgenen. Med festkjolen i en krøll og håret i uorden forsøkte jeg som best jeg kunne å unngå de nystrigla og bunadskledde på sin tur til tog-oppstilling. Resten av dagen brukte jeg å tilbringe i senga i håp om at korpsmusikken ikke skulle sprenge trommehinnene mine.

Etter som årene gikk ble det sjeldnere og sjeldnere festligheter på 16 mai, men tog-marsjeringa mi tok neppe av selv om formen var bedre 17. mai. Lat som jeg var tilbrakte jeg fortsatt dagen i senga. Da jeg traff min nåværende mann og plutselig befant meg i rollen som stemor, måtte jeg prioritere litt annerledes. Det ble 17.mai-tog, pølser og fest på samfunnshuset. Et år husker jeg vi gikk i snøstorm, med dunjakka godt pakket rundt meg. Tuba-dama i korpset måtte måke snøen ut av hornet med spade! Men fortsatt holdt jeg stand og kjente ingen plass at det fristet med bunad.

Hva har nå skjedd med hjernen min siden jeg plutselig har lyst å ikle meg denne merkelige drakten? Kanskje er det slik at når man blir mamma så settes det inn en ekstra chip i hjernen som overkjører alle tidligere program? Tradisjoner, ritualer, sosial tilhørighet og identitet blir viktig. Man gir opp drømmen om å reise jorda rundt og får i stedet lyst på stasjonsvogn, hus med hage, og .... ja nettopp: BUNAD.

Hvilken bunad skal man velge? Er det "lov" å velge en bunad fra et område man ikke har tilknytning til? Jeg synes denne bunaden er så vakker:
 
Beltestakk fra Bø i Telemark
Bildet er hentet HER.
 
 
Men Finnmarksbunaden er også fin, i tillegg er det jo flott å ha noe fra det stedet man er fra.
 
Bildet er hentet HER.
 
 


 Har du bunad? Hvilken bunad synes du er finest?

8 kommentarer:

 1. Jeg har blå nordlandsbunad - synes den er utrolig fin og veldig glad jeg valgte å få en da jeg skulle konfirmeres (selv om den henger hjemme hos mamma og pappa fortsatt - og jeg kun har brukt den kanskje 3-4 ganger de siste 15 årene :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nordlandsbunaden er kjempefin. Men du har kanskje ikke så mange anledninger til å bruke den i Danmark?

   Slett
 2. Jeg har Lofotbunad. Den har vært for liten i mange år, men i år kunne jeg endelig bruke den igjen. Og jeg bærer den med stolthet!
  Jeg syns det er viktig at man har tilknytning til området hvor bunaden kommer fra:) Og Finnmarksbunaden er flott da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lofotbunaden er veldig flott! Så bra at du passer den igjen :) Er stolt av deg og innsatsen din! Klem

   Slett
 3. Jeg har jo egentlig bunad som jeg fikk til konfirmasjonen, har ikke passet den på snart 30 år... Og uansett kan æ aldri slanke mæ inn i den for har ikke tenkt å bli 50 kilo igjen hehehe. Egentlig e æ mot at man skal bruke bunad som ikke kommer fra der man e fra, så for mæ e d jo finnmarksbunaden eller kystdrakta. Men æ synes jo så mange andre e så fin! Telemark har faktisk mange bunader som æ sikle etter, samtidig blir det jo så feil! Den vise jo vår tilknytning, og fellesskap. En dag blir nok æ og å kjøpe mæ en ny en, må bare slanke mæ litt først ;) Hørt den før?? Har ikke tenkt å se ut som en matrone over baken så ;)

  Ha en fortsatt fin pinse, for i morra kommer godværet tilbake :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du har rett, mange bunada som e fin, men samtidig handle det om tilknytning og tilhørighet og da e d ikke bare å velge hvilken som helst bunad. Æ har nok kommet frem til at det blir Finnmarksbunad på mæ. Åsså e jo sølvet til Finnmarksbunaden helt unik! Det like æ :) Angående det å slanke sæ først, den har æ sjøl tenkt mange gang. Dessverre lettere sagt enn gjort ;)

   Slett
 4. Jeg har Bergensbunad som jeg fikk til komfirmasjonen. Den mørkeblå. I år satt den helt perfekt. Å gå en halv mil per dag det siste halve året har tydeligvis gitt resultater. Jeg synes man skal velge bunad fra et sted man har tilknytning til. Min mor har Rogalandsbunad. Etter som påklederske ikke er inkludert i prisen, valgte jeg Bergensbunad av praktiske årsaker. Jeg er blind, så jeg trenger litt assistanse med å ta den på meg.

  Cecilie

  SvarSlett
 5. Så flott at bunaden passa :) Ja jeg er enig i at man burde velge bunad fra et sted man har tilknytning til, så jeg blir nok å velge Finnmarksbunad. Jeg kan også velge kystbunad, får se om jeg liker den bedre.

  SvarSlett

NÅH? Få høre hva du mener!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...