mandag 24. juni 2013

Fortjener jeg skryten?

I går tilsto jeg mine dårlige vaner med godteri-spising og cola-drikking. I dag var jeg hos lege. Det var min vanlige halvårskontroll i forbindelse med gastric bypass operasjonen. Alle blodprøvene så fine ut (de tappet 6 glass, så jeg er grundig kontrollert for å si det sånn). Legen skrøt av meg, sa at jeg er kjempeflink. Litt skyldbetynget så jeg ned i bakken, følte meg egentlig ikke fortjent til all denne rosen. Tok sats og fortalte at jeg har et godteri-og cola problem. Hun lyttet forståelsesfull og var enig i at det kunne bli et problem senere hvis jeg fortsatte dette mønsteret.

Å hive innpå med cola, seigmenn og annet slikkeri har nok vært min måte å forsøke å få i meg nok kalorier nå mens jeg ammer. Legen mente at jeg burde få i meg mellom 2.500 og 3.000 kalorier daglig for å unngå videre vektnedgang nå mens jeg ammer. Hvordan i all verden skal jeg få det til? Jeg spiser små porsjoner, magen min takler ikke så mye i slengen. Den kan romme maks 2,5-3 dl. Jeg klarer som regel 80 gram kjøtt/fisk, en liten potet og litt grønt til middag. Er jeg heldig får jeg i meg 1,5 skive brød med pålegg i et måltid. Det har vært så enkelt å bare hive innpå med kaloririk snop. Nå må jeg tenke annerledes.

Da jeg ruslet hjemover etter legetimen tenkte jeg på den rosen jeg fikk av legen. Hvorfor følte jeg ikke at jeg fortjente den? Er det bare fordi jeg har syndet og spist godteri? Eller kanskje det handler om at jeg ikke føler det er min fortjeneste at jeg har klart å gå ned over 50 kilo i vekt? Hun er ikke den første som har sagt til meg: "Så flink du har vært som har gått ned så mye i vekt". Jeg sier som regel takk, men føler ingen stolthet over min bragd.

Kan jeg egentlig ta æren for å ha gått ned i vekt, eller har jeg "jukset" med å ta en slankeoperasjon? En ting er sikkert, jeg har ikke slitt meg ned i vekt på "gamlemåten". Jeg la meg på et operasjonsbord, kuttet i mage og tarm, og vips der begynte kiloene å renne av. De aller fleste som forsøker å slanke seg uten en slik operasjon mislykkes, viser statistikk. "95 til 97 prosent av sykelig overvektige mislykkes med å holde vekten nede etter å ha slanket seg med tradisjonelle metoder som endret kosthold og mosjon", sier Aleris. "Fedmeopererte har helt andre odds for å lykkes. 9 av 10 personer som opereres, for eksempel med metoden gastric bypass, går ned og blir der" (også i følge Aleris).

Jeg har med andre ord fått et verktøy (operasjonen) som gjør det nesten garantert å lykkes med vektreduksjon. Kan jeg da ta imot ros for at jeg har vært flink, når det åpenbart er operasjonen som er årsaken til at jeg har lykkes? Jeg er ikke sikker. Satt litt på spissen, kanskje, men kan for eksempel en hjerteoperert pasient ta æren for at han har blitt frisk igjen etter operasjonen?

Jeg vet med meg selv at jeg forsøkte og forsøkte og forsøkte .... og mislyktes igjen og igjen! Jeg klarte ikke å bli kvitt overvekten uten hjelp. Nå har jeg klart det, med hjelp av operasjonen. Allikevel kan jeg gi meg selv en liten klapp på skulderen, når jeg tenker meg om. Det var jeg som levde 2 uker kun på små slurker med flytende væske, det var jeg som spiste lite og sunt, og det var jeg som daglig trosset dørstokkmila og la ut på gåturene. Det krevde jo, og krever fortsatt en innsats fra meg for å ha et vellykket resultat.

Ikke vanskelig å nyte trimmen med så flott utsikt

 Jeg nyter godværet

Vakker natur som gir rom for gode tanker og refleksjoner


PS: Ville bare fortelle sånn helt på tampen av dagen: Jeg har klart meg uten cola i dag, for første gang på veldig, veldig lenge! Eneste usunne innslaget i dag har vært en is (men det er jo viktig med nok kalsium i kosten, ikke sant?)

6 kommentarer:

 1. For å si det slik: den operasjonen er vel hverken en snarvei eller en lett vei. stor klapp på skuldra og ta skrytet til deg!! Og så får vi stå på sidelinja å heie på deg når du nå gjør jobben med å kutte godteriet på nytt. Jeg heier i allefall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fin tilbakemelding. Jo, jeg prøver å ta skrytet til meg, men det er ikke alltid like lett.

   Slett
 2. Godt sagt! Jeg tenker at vi har tatt kontroll på vår situasjon. Det må være bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det har du rett i :) Og så lenge resultatet er så bra, hvem bryr seg egentlig om alt det andre :)

   Slett

NÅH? Få høre hva du mener!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...